Tags

, ,

Ce critici aduc străinii mediului de afaceri din România? Repetatele schimbări legislative reprezintă cea mai mare piedică în desfășurarea activității, urmate de lipsa de sprijin din partea autorităților. În ciuda unor obstacole demne de luat în calcul, investitorii din afara țării spun că oportunitățile existente în România nu sunt de neglijat, în numeroase domenii, de la imobiliar, retail sau financiar, până la farmaceutic, software sau chimic și petrolier.

Modificările legislative frecvente derutează investitorii străini, aceasta fiind principala nemulțumire legată de mediul de afaceri local, relevă cel mai recent studiu realizat de TMF Group România. Companiile străine care desfășoară afaceri la noi au punctat cele mai mari provocări cu care se confruntă: schimbarea frecventă a legislației (54%), obținerea unui sprijin adecvat din partea statului (51%) și implementarea exigențelor legislative (49%).

„Dincolo de aceste provocări majore, cele mai dificile aspecte ale business-ului companiilor străine prezente pe piața din România sunt considerate adaptabilitatea politicilor corporative la exigențele legislației locale (41%), găsirea unor angajați competenți și implementarea proceselor standardizate în funcție de diverse jurisdicții (36%) și transpunerea rapoartelor financiare locale și a rapoartelor specifice într-un mod accesibil managementului (26%). Cu toate acestea, majoritatea firmelor fac față acestor provocări deoarece beneficiază de o creștere accelerată a economiei naționale și de un dinamism al pieței, care înseamnă și numeroase oportunități pentru business”, arată reprezentanții TMF Group România, recizând că firmele participante la studiu sunt active în domeniile retail, imobiliar, media, farmaceutic, software, hardware, chimic și petrolier, financiar și în cel al comunicațiilor.

  • Din fericire, există și progrese, față de anul trecut: ușurința cu care se  găsesc sedii și furnizori adecvați (29%), respectarea legislației muncii și salarizarea angajaților pe baza mecanismului pieței (26%).
  • Firmele străine au o percepție negativă referitor la nivelul taxelor și la legislație (62%), la colaborarea cu autoritățile (38%) și la găsirea forței de muncă  (33%).
  • Aspectul care s-a înrăutățit cel mai intens față de anul trecut este găsirea forței de muncă bine pregătite (33% dintre respondenți se confruntă cu dificultăți în această privință)

„În 2014, o treime dintre managerii consultați de noi susțineau că găsirea forței de muncă adecvate reprezintă o provocare. Faptul că numărul acestora a crescut semnificativ în 2015 poate fi interpretat ca un semnal de alarmă referitor la dificultățile întâmpinate pentru a ajunge la candidații potriviți. Tocmai  din această cauză, multe companii rezolvă această problemă recurgând la externalizarea serviciilor pentru care intenționau inițial să facă angajări”, explică reprezentanții TMF Group România, spunând că, în ciuda acestor obstacole, aproximativ 85% din respondenți au afirmat că veniturile realizate de ei au crescut, în decursul acestui an, cu cel puțin cinci procente.

Majoritatea managerilor care au participat la studiu consideră că firmele conduse de ei au nevoie de servicii specializate în ce privește asistența fiscală (40%), salarizarea și administrarea resurselor umane (37%) și contabilitate și raportare financiară (30%). Motivul pentru care companiile străine ar externaliza aceste servicii este dorința de a avea acces la expertiza și experiența unor profesioniști (36%), urmată de nevoia de adaptare la schimbările legislației (28%) și obținerea unei structuri superioare de costuri în ce privește raportarea fiscală și financiară de calitate (25%).  În plus, companiile străine aflate pe piața din România consideră că ar beneficia de externalizarea contabilității, resurselor umane și salarizării având mai mult timp pentru a se concentra asupra activităților lor de bază (64%), reducând numărul amenzilor (31%) și bucurându-se de confortul indus de diminuarea dificultăților administrative (22%).

Sursa: media.imopedia.ro